5 Redenen waarom jij AI marketing moet gaan gebruiken

Marketing

4 minuten leestijd

Afbeelding door Ana Hill

Kunstmatige intelligentie (ook wel Artificial Intelligence, afgekort AI) is tegenwoordig een hot topic, en het lijkt wel of elk merk het gebruikt om hen te helpen met hun marketing. Maar wat is AI nu precies? Wat kan AI voor jouw bedrijf doen? En hoe kun je het gebruiken om je marketinginspanningen te automatiseren?

In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en nog veel meer. We bekijken wat AI is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken om je bedrijf te laten groeien (geen coderingskennis vereist).

Wat is AI nou precies?

Kunstmatige intelligentie is een vorm van technologie die machines in staat stelt te leren van ervaringen en hun prestaties te verbeteren zonder expliciet geprogrammeerd te worden. Het wordt al jaren gebruikt in marketing, maar pas nu is de technologie zo ver gevorderd dat het levensvatbaar wordt voor bedrijven van elke omvang.

Hoe werkt AI marketing?

Ook in de marketingwereld speelt kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol. Het idee achter AI marketing is marketeers te helpen hun werk beter te doen door een aantal van hun taken te automatiseren, zodat ze zich kunnen richten op belangrijker en lucratiever werk.

Ze kunnen bijvoorbeeld AI-software gebruiken om klantgegevens te analyseren en vervolgens relevante producten of content aan te bevelen op basis van hun behoeften en interesses. Dit bespaart tijd die anders zou worden besteed aan het handmatig analyseren van gegevens om relevante aanbevelingen voor content te creëren. Dat maakt het voor marketeers gemakkelijker om op de hoogte te blijven van alle nieuwste trends in hun branche.


Waarom AI marketing?

Er zijn drie belangrijke manieren waarop AI u kan helpen uw marketing te verbeteren:

  • Personalisatie: Je weet al welk type content resoneert bij jouw publiek en je wilt hun ervaring daarop afstemmen. AI kan dit voor je doen door te leren van gebruikersgedrag, sociale media-activiteit en andere engagement-metriek.

  • Automatisering: Je wilt tijd besparen, dus waarom laat je een algoritme niet de taken afhandelen die geen menselijke interactie vereisen? Je kunt repetitieve taken automatiseren of ze inplannen voor specifieke tijdstippen, zodat je je er geen zorgen over hoeft te maken.

  • Schaalbaarheid: Je hebt meer mensen nodig in jouw team, maar je hebt geen budget om ze in te huren. Met AI kunt je jouw personeelsbestand uitbreiden zonder veel meer werknemers nodig te hebben. Dit doe je door software te gebruiken in plaats van mensen om taken zoals e-mail outreach of trefwoordonderzoek uit te voeren.


Is AI betrouwbaar?

AI heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt, maar het is nog steeds niet perfect. Het is belangrijk om te onthouden dat computers beperkingen hebben - ze kunnen (nog) niet alles begrijpen wat jij ze vertelt. Als gevolg daarvan zullen er altijd fouten optreden in software of tools die zijn gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Softwareontwikkelaars kunnen fouten beperken door betere algoritmes te ontwerpen of meer verfijnde code te schrijven; dit betekent echter ook dat bedrijven meer tijd zullen moeten besteden aan het testen van hun producten voordat ze klaar zijn voor prime time.


Is AI veilig?

Sommige consumenten staan huiverig tegenover het overhandigen van hun gegevens aan derden, zoals grote techbedrijven, omdat ze bang zijn dat deze op een of andere manier worden misbruikt of zonder hun toestemming aan andere organisaties worden verkocht. Als jouw doelgroep zich hierover zorgen maakt, kun je misschien beter overwegen samen te werken met kleinere leveranciers die gespecialiseerd zijn in het leveren van diensten.


Conclusie

AI is een van de krachtigste instrumenten ter wereld. Het kan je helpen betere beslissingen te nemen, kosten te verlagen en winstmarges te verhogen, maar het kan ook een negatieve impact hebben op jouw bedrijf als het niet correct wordt gebruikt.

Hoewel AI nog in de kinderschoenen staat profiteren organisaties nu al van het potentieel ervan. Het is niet langer alleen weggelegd voor wetenschappers of techbedrijven, maar veel bedrijven maken nu gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in hun marketingstrategie. Hier zijn vijf manieren waarop AI jou kan helpen bij jouw digitale marketing:

1. Vind meer klanten door betere targeting

2. Verbeter de klantenservice via chatbots

3. Verbeteren van personalisatie met machine learning

4. Verbeter de efficiëntie met behulp van automatiseringssoftware

5. Verlaag de kosten

Benieuwd naar hoe AI marketing jouw bedrijf kan bevoordelen? Neem dan gerust contact op via onze contactpagina!

Door Sjors van Hertrooij

Wij kunnen je helpen je doelen te bereiken