Digitale transformatie, zo doe je dat!
Ondernemen
4 minuten leestijd
Afbeelding door Rick Rothenberg
Zes miljard dollar extra omzet door digitalisering. Dat heeft Target gerealiseerd tijdens hun digitale transformatie in 2006. De Amerikaanse mega-retailer maakte het mogelijk om online bestellingen te plaatsen en voerde een digitale marketingcampagne. Daarnaast werden de winkels heringericht om klanten te helpen bij het vinden van producten. Maar je hoeft geen miljardenbedrijf te zijn om digitale transformatie in je voordeel te laten werken. Ook als MKB’er kan je de vruchten plukken van digitalisering. In deze blogpost lees je hoe je dat het beste aan kunt pakken.
Wat is digitale transformatie?
Allereerst moet je natuurlijk weten wat digitale transformatie überhaupt inhoudt. Het is een brede term die zowel fysieke als virtuele veranderingen binnen een organisatie omvat. Bij het voorbeeld van Target zie je dat ze een webshop ontwikkelden, maar ook een fysieke verandering door hebben gezet in de winkels. Beide bevorderen het aankoop process om zo sales te te verhogen. Digitale transformatie is dus in essentie het digitaliseren van processen om de verkoop van je dienst of service te stimuleren.
Daarnaast kan digitale transformatie gebruikt worden om je organisatie van binnen uit efficiënter te maken. Je kan bijvoorbeeld een online dashboard laten ontwikkelen waardoor je personeel inzicht krijgt in belangrijke data en projecten. Dit zorgt voor betere communicatie en dus efficiënter en effectiever resultaat. Zo zie je maar weer hoe veelzijdig en voordelig digitale transformatie kan zijn voor jouw bedrijf.
Een concreet voorbeeld van digitalisatie in jouw leven is het DigiD platform van de overheid. Een poging om online identificatie van Nederlanders te vergemakkelijken. Digitale transformatie kan dus arm in arm gaan met conventionele methodes, want ons fysieke id gooien we (nog) niet de prullenbak in.

Nog meer voordelen van digitale transformatie
Hierboven zijn al een aantal belangrijke voordelen benoemd van digitale transformatie, maar daar stopt het niet bij. Naast efficiëntere communicatie worden je werknemers ook productiever door een gestroomlijnde digitale omgeving. Verder bemoedig je ook je klanten om een aankoop te doen door een naadloze online ervaring te creëren. Met nadruk op naadloos, want zodra een potentiële koper ergens tegen aanloopt op jouw website zal de kans op een aankoop drastisch verminderen. Ik zal de grootste voordelen nog een keer voor je op een rij zetten:
- Aankopen doen wordt makkelijker en toegankelijker voor je klanten
- Je werknemers worden productiever en de interne communicatie verbetert
- Meer aankopen en een hogere productiviteit staat in de meestal gelijk aan een verhoogde omzet
Hoe voer je zelf digitale transformatie door
Nu komt de hamvraag: Hoe kan digitale transformatie specifiek jouw bedrijf voordeel opleveren? Daarvoor kan je je laten inspireren door soortgelijke bedrijven in jouw branche. Hebben zij al een webshop laten ontwikkelen, of maken zij gebruik van een digitale infrastructuur om hun werknemers productiever te laten zijn? Is het antwoord op minstens een van deze vragen “ja”, dan kan het ook in jouw voordeel werken om mee te gaan in de trend van digitalisatie. Je kunt immers niet achterblijven als het aankomt op innovatie en verbetering van bedrijfsprocessen.
Loopt jouw concurrentie achter de feiten aan, dan kan jij hier goed gebruik van maken door als eerste digitale transformatie te ondergaan. Hiervoor zal je moeten kijken naar de processen binnen jouw bedrijf en te onderzoeken welke hiervan stroef lopen. Als je hier geen tijd voor hebt kun je altijd overwegen om een specialist of zelfs een stagiair in te huren met een achtergrond in bedrijfskunde of een dergelijke studie. Deze zal jouw bedrijf onder de loep nemen vanuit een neutraal standpunt. Frisse ogen zijn altijd een goed idee om je onderneming te optimaliseren.
Al met al kan digitale transformatie veel goeds met zich mee brengen. Máár het prijskaartje is daar soms ook naar. Daarom is het cruciaal om bovenstaande vragen goed te evalueren voordat je een transformatie ondergaat. Heeft jouw bedrijf wel behoefte aan digitalisering? Volgens Harvard Business Review (2020) is 23% van alle organisaties niet afhankelijk van digitale producten en/ of processen. Ga dus goed na of je écht een spiksplinternieuwe webshop nodig hebt, of dat jouw fysieke winkel nog meer dan genoeg klanten aantrekt en blijft aantrekken in de toekomst.
De toekomst van digitalisatie
In de toekomst zullen steeds meer organisaties onderworpen worden aan digitalise transformatie. Zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van onder andere ‘Artificial Intelligence’ om aankoop processen te stimuleren. Daarom is het belangrijk om jezelf alvast te oriënteren wat betreft digitalisering van je onderneming. Hiervoor kun je een specialist inhuren (zoals Hertrooy Visual Solutions), of je kunt een stagiair aannemen die dit voor jou uitpluist. Verwachtingen zijn dat uiteindelijk vrijwel elk bedrijf in de verre toekomst zal digitaliseren, dus be prepared.