Waarom je als ondernemer in 2022 echt niet meer zonder multimedia kan

Ondernemen

3 minuten leestijd

Afbeelding door Michelangelo Buonarroti

Met een alsmaar groeiende online markt wordt het voor elke ondernemer steeds lastiger om op te vallen in de massa. Vooral als MKB-er of ZZP-er met een relatief klein budget is het vrijwel niet te doen om via social media klanten te vergaren. Toch is het hanteren van effectieve promotie cruciaal voor een kleinschaligere onderneming. In dit artikel lees je de beste manieren om alsnog jouw bedrijf op te laten vallen zonder een grote investering te doen.

Het belang van multimedia

Volgens het CBS maakt circa 87% van de Nederlanders ouder dan 12 jaar dagelijks gebruik van het internet. Dat is natuurlijk een enorme potentiële afzetmarkt. De kans is dan ook zeer groot dat jouw doelgroep de meeste producten en diensten aanschaft via het internet. Dit betekent dat online promotie middels multimedia de effectiviteit ontzettend vergroot.

Maar wat houdt multimedia precies in? Het is een brede, alomvattende term die alle online zaken beschrijft zoals websites, afbeeldingen, video’s en/ of animaties. Multimedia is dus eigenlijk alles wat je op het internet ziet, en waar je vrijwel dagelijks mee in aanraking komt. Maar niet alleen jij, ook jouw doelgroep maakt dagelijks gebruik van multimedia. Ideaal dus om hen bijvoorbeeld via een website te bereiken.

Je eigen marketingplan in 3 stappen

Om te beginnen is het belangrijk om te weten te komen wat je überhaupt wilt promoten. Heb je een skateboard winkel opgezet, en wil je een nieuw board onder de aandacht brengen? Of ga je een bingoavond organiseren en wil je het animo peilen? Voor ieder product of dienst is er een effectiefste promotiemiddel. Je zal ook rekening moeten houden met het budget tegenover de verwachte inkomsten. Een skateboard winkel zal uiteindelijk een stuk meer omzet genereren dan een eenmalige bingoavond. Daarom is het belangrijk om je bingoavond zo voordelig mogelijk te promoten.

De volgende stap is om erachter te komen wie je doelgroep is. Dit heb je waarschijnlijk in het verleden uitgezocht, en zo niet dan raad ik je dit ten zeerste aan omdat je alleen zo je promotie effectief maakt. Een persoon die met pensioen is, is bijvoorbeeld hoogst waarschijnlijk niet geïnteresseerd in jouw skateboard winkel (uitzonderingen daargelaten). En grote kans dat een tiener niet veel belangstelling toont voor jouw bingoavond. De eerste stap is dus bepalen wie je ideale klant is, en daarna uitvogelen wat diegene verlangt of nodig heeft.

Tot slot moet je uitzoeken wat de beste vorm van promotie is voor jouw doelgroep. Jongeren kijken namelijk liever naar een video dan dat ze lappen tekst lezen. Ouderen daarentegen zien liever een brief op de deurmat vallen. Ook is het belangrijk om je toon aan te passen aan je doelgroep. De een hecht meer waarde aan een formele, zakelijke toon, en de ander voelt zich juist meer aangetrokken door informele praat. Dit alles kan je verwerken in jouw marketing plan.

Geen tijd om dit allemaal uit te zoeken?

Ik kan het me goed voorstellen dat je geen tijd hebt om de ditjes en datjes uit te zoeken over je ideale doelgroep. Als drukke ondernemer kan je dit wellicht beter uitbesteden aan een gespecialiseerde professional. Deze zal jou hoogstwaarschijnlijk voorzien van advies op maat dat binnen jouw budget en bedrijfsuitstraling past.

Bij Hertrooy doen we niet anders. Wij helpen met alle liefde en plezier onze collega-ondernemers met het promoten van hun bedrijf in de verzadigde online wereld. Door uit te zoeken wat jouw doelgroep belangrijk vindt komen we uit bij het ideale promotiemiddel. Bonus: we realiseren deze ook voor je! Mocht jouw onderneming behoefte hebben aan een vernieuwde website, dan bouwen wij deze voor je. Is een promotievideo passender, dan produceren wij deze voor je.

In conclusie willen ik je meegeven dat effectieve promotie zoveel meer oplevert dan bijvoorbeeld zonder redenering social media posts op Facebook plaatsen. Mocht jouw doelgroep veel op Facebook zitten, dan is dit natuurlijk geen probleem, maar zo niet dan is het verspilde tijd en kapitaal. Ik raad je ten zeerste aan om eens de tijd te nemen voor onderzoek naar je doelgroep, of om een gespecialiseerde professional in te huren. Alleen zo zorg je er dat je opvalt in de menigte.

Door Sjors van Hertrooij

Wij kunnen je helpen je doelen te bereiken