Wat is een huisstijl en hoe belangrijk is deze voor je bedrijf?

Design

5 minuten leestijd

Afbeelding door Balázs Kétyi

Huisstijl ontwerp is een van de meest over het hoofd geziene aspecten van grafisch ontwerp vandaag de dag - maar ook een van de meest belangrijke. Sinds haar ontstaan heeft de huisstijl altijd een belangrijke rol gespeeld in de marketing van een bedrijf. Toch hebben veel mensen geen idee wat het is of waarom je het moet gebruiken. In dit artikel zal ik proberen de vraag te beantwoorden: "Wat is huisstijl en waarom is het zo belangrijk?"

Wat is de huisstijl van een bedrijf

Huisstijl ontwerp is de term die wordt gebruikt om de algemene uitstraling van een bedrijf of product te beschrijven. Het omvat alle visuele aspecten van je bedrijf, waaronder logo's, merkkleuren en lettertypen, reclame, bewegwijzering en website-ontwerp.

Een sterk huisstijl ontwerp kan je bedrijf helpen een positieve boodschap over te brengen aan klanten en helpen je te onderscheiden van je concurrenten.

Jouw huisstijl ontwerp is als de persoonlijkheid van je bedrijf. Het communiceert wie je bent als bedrijf en wat je te bieden hebt aan potentiële klanten. En net als een persoon, verandert het in de loop der tijd om aan de veranderende behoeften van je bedrijf te voldoen.

Soms gaat deze verandering vanzelf - bijvoorbeeld wanneer een bedrijf zijn producten- of dienstenaanbod uitbreidt of zich op nieuwe markten begeeft. Soms wordt ze in gang gezet door een belangrijke gebeurtenis, zoals een overname of fusie met een ander bedrijf. En soms is de verandering gepland en weloverwogen - misschien als reactie op veranderende marktomstandigheden, een uitbreiding of inkrimping van de omvang of het personeelsbestand, of gewoon omdat het bedrijf ouder en wijzer is geworden.

Hoe belangrijk is een huisstijl

Elk bedrijf, hoe groot of klein ook, heeft een huisstijl nodig. Dit betekent dat ze een ontwerp nodig hebben dat onmiddellijk herkenbaar is en dat hen onderscheidt van hun concurrenten.

Jouw logo en huisstijl zijn een integraal onderdeel van het marketingmateriaal van jouw merk, dus het is belangrijk om het goed te doen. Een goede ontwerper kan je helpen de beste look voor jouw bedrijf te vinden.

Een visitekaartje is een van de meest herkenbare middelen om jouw bedrijfsidentiteit over te brengen. Een goed ontworpen kaartje kan een enorme aanwinst zijn voor een bedrijf.

Met een effectieve huisstijl kunnen mensen jouw bedrijf identificeren, vertrouwen en betrekken. Het heeft vele voordelen, waaronder:

  • De verkoop verhogen

  • Herkenbaarheid van je merk creëren

  • Een professioneel imago vestigen

  • Nieuwe klanten aantrekken

  • Klantenloyaliteit opbouwen

  • Onderscheiden van concurrenten

Hoe ontwerp je een huisstijl

Het maakt niet uit wat voor soort bedrijf je hebt, om te slagen en vooruitgang te boeken, moet je een sterke bedrijfsidentiteit opbouwen. Als je een dergelijk imago voor jouw bedrijf wilt opbouwen, dan moet je beginnen met het ontwerpen van een logo. Plus je moet ook een unieke slogan bedenken die gemakkelijk te onthouden zal zijn voor de klanten. Het is belangrijk om jouw slogan memorabel en betekenisvol te maken, zodat mensen hem zullen onthouden en herkennen.

Het eerste wat je moet doen is beslissen wat voor imago jouw bedrijf moet uitstralen. Dit kan worden gedaan door te kijken naar jouw concurrentie en na te denken over hoe je van hen verschilt, maar ook hoe je hetzelfde bent. Je moet ervoor zorgen dat welke ontwerp elementen je ook kiest, het voor klanten gemakkelijk is om te onthouden wie je bent en welke diensten of producten je verkoopt.

Je wilt je immers onderscheiden van de concurrentie, dus het identificeren van jouw publiek is een belangrijke tweede stap bij het bepalen van het soort imago dat je wilt uitstralen. Wil je jongere of oudere klanten aanspreken? Heb je een mannelijke of vrouwelijke uitstraling nodig? Is het belangrijk dat klanten jouw bedrijfsnaam onthouden?

Een huisstijl laten maken

Kom je er toch niet helemaal zelf uit? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij werken al vele jaren aan huisstijl-ontwikkeling, dus je kunt er zeker van zijn dat wij snel een unieke huisstijl zullen creëren en professioneel advies zullen geven.

Wij staan klaar om je diensten te verlenen op het gebied van huisstijl creatie - zowel in de fase van het logo ontwerp als bij de ontwikkeling van andere grafische elementen (visitekaartjes, briefpapier, enveloppen, etc.). Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf zo doeltreffend mogelijk op de markt wordt vertegenwoordigd.

Wat kost een huisstijl laten maken

Huisstijl ontwerp is een zeer breed gebied, en het is moeilijk om precies te zeggen wat huisstijl ontwerp kost zonder precies te weten wat je nodig hebt.

Als je op zoek bent naar iets eenvoudigs als een logo op een visitekaartje, dan zal dat uiteraard goedkoper zijn dan wanneer je een volledig corporate branding pakket wilt, dat hoogstwaarschijnlijk het logo, visitekaartjes, briefpapier en mogelijk zelfs een website zal omvatten.

De gouden regel met grafisch ontwerp is dat je krijgt waar je voor betaalt. Als je wilt dat jouw huisstijl jouw bedrijf als professioneel positioneert, dan is het de moeite waard een meerprijs te betalen om goed werk geleverd te krijgen.

Als je op zoek bent naar een schatting voor huisstijl ontwerp, kun je verwachten te betalen tussen de  €500 en €5.000 voor een klein tot middelgroot bedrijf en van €5.000 tot €15.000 voor een groot bedrijf. Je kan ook uurtarieven zien variërend van €40 tot meer dan €100 per uur. De kosten zullen waarschijnlijk hoger zijn als je werkt met een ontwerpbureau in plaats van een freelancer.

Door Sjors van Hertrooij

Wij kunnen je helpen je doelen te bereiken