Wat is positionering en hoe belangrijk is dit voor je bedrijf?
Marketing
3 minuten leestijd
Afbeelding door Christo Steyn
Wie gaat er nou dagelijks €5,- uitgeven aan een bak koffie? Blijkbaar een hele grote groep mensen, anders bestond Starbucks vandaag de dag niet meer. Maar waarom haalt deze groep zijn/ haar kopje koffie niet gewoon uit de automaat? Vijf keer zo goedkoop en minstens net zo snel klaar.
Dat heeft alles te maken met de positionering van Starbucks. Hun koffie is namelijk "premium" en wordt speciaal gemalen voor jou: de hippe millennial die graag het meeste haalt uit van z'n dagelijkse bakje caffeïne. Misschien voel jij je niet aangesproken, maar dat komt omdat Starbucks jou wellicht niet als doelgroep ziet. Door het specificeren van en inspelen op de doelgroep wist Starbucks uit te groeien tot een van de bekendste merken ter wereld. Maar hoe deden ze dit nou precies?
Wat is positionering?
Positioneren is het bepalen van de marktpositie van je bedrijf. Het gaat erom dat je klanten jouw bedrijf herkennen en onderscheiden van andere soortgelijke bedrijven. Je laat zien waarom ze juist voor jou moeten kiezen. Dus wat maakt jouw bedrijf uniek en gewild? Dat kan zijn door een specifieke doelgroep aan te spreken, een bepaalde stijl te hanteren of juist diepgaande informatie te geven. Ook kun je zorgen dat er een bepaalde sfeer hangt rondom jouw bedrijf. Allemaal voorbeelden die bijdragen aan de positionering van je merk, product of dienst.
Positionering is dus niet alleen het vinden van een plek in de markt, maar ook het creëren ervan. Het idee achter positionering is dat je wilt dat consumenten jouw merk op een bepaalde manier waarnemen. Het doel van deze perceptie is om het voor consumenten gemakkelijker te maken een aankoopbeslissing te nemen. Positionering kan van toepassing zijn op hele bedrijven (denk aan Apple) of alleen op hun producten (denk aan de IPhone). In feite wordt positionering vaak gedaan voor individuele producten in plaats van voor het bedrijf als geheel.
Positionering vs. propositie
De positionering van een product of dienst is de unieke manier waarop het in de markt wordt gepositioneerd. De positie wordt bepaald door de eigenschappen van het product, de prijspunten en vooral het referentiekader van de concurrentie. Een propositie daarentegen is een meer specifieke boodschap die de belangrijkste voordelen van jouw product belicht en hoe je deze voordelen concreet gaat maken voor jouw doelklanten.
De propositie van Microsoft was "Een computer op elk bureau en in elk huis." Dit werd ondersteund door hun positioneringsverklaring: "Voor thuisgebruikers, hobbyisten en studenten die standaard bedrijfssoftware willen draaien."
Waarom is positionering belangrijk?
Simpel gezegd, marktpositionering is het proces van het creëren van een duidelijke focus voor wie je bent als merk en wat je aanbiedt. Het gaat erom jouw bedrijf te definiëren op basis van hoe klanten je zien en je te onderscheiden van de concurrentie. Een goede marktpositie helpt jouw bedrijf daarom om:
- Zich te onderscheiden van concurrenten
- Klanten aan te spreken met een specifieke set behoeften, wensen en/of waarden
- Zichzelf te definiëren in termen van haar unieke waarde propositie

Hoe positioneert een bedrijf zich
Zoek een gat in de markt en concentreer jouw positioneringsinspanningen op dat gat. Of, als je zich op een reeds overvolle markt begeeft, maak jezelf dan anders dan de rest. Als je bijvoorbeeld wilt positioneren als een high-end product moeten jouw kwaliteit, merknaam en prijsstelling dat weerspiegelen.
Een andere manier om jezelf te positioneren is door het type klanten dat je bedient. Een schoenenbedrijf kan zich bijvoorbeeld op twee manieren positioneren. Ten eerste kan het zich richten op alle klanten en een breed scala aan schoenen aanbieden in verschillende prijsklassen. Ten tweede kan het zich alleen richten op vrouwelijke klanten die geïnteresseerd zijn in modieuze schoenen met een duur prijskaartje.
Bij positionering gaat het ook om het afstemmen van je merk op bepaalde waarden. Red Bull heeft zich bijvoorbeeld gepositioneerd als de energiedrank voor extreme atleten. Het merk sponsort regelmatig evenementen en wedstrijden op het gebied van snowboarden, skateboarden en andere sporten. Dit spreekt hun publiek van jonge mensen aan die op zoek zijn naar een extra kick in hun leven.
Je kan dus uitzoeken hoe je jouw zwakke punten kunt ombuigen tot sterke punten door middel van positionering. Om jezelf in de markt te positioneren moet je:
- Definiëren wie jouw klanten zijn en wat ze willen
- De voordelen van jouw producten of diensten vaststellen
- Identificeren hoe je anders bent dan andere bedrijven die soortgelijke producten of diensten aanbieden
In conclusie
We kunnen stellen dat positionering een van de belangrijkste aspecten is wat betreft de marketing van een organisatie. Door jezelf goed te positioneren trek je meer klanten aan omdat deze zich eerder verbonden voelen met jouw merk. Ik kan je dan ook ontzettend aanraden om een te kijken naar hoe jij jouw bedrijf positioneert in de markt en of je dit kan verbeteren. Mocht je hulp nodig hebben of heb je weinig tijd hiervoor, aarzel dan geen moment en neem contact met mij op via de contact pagina.