Wat is SEO en hoe belangrijk is dit voor je website?

Marketing

5 minuten leestijd

Afbeelding door Lakee MNP

Zoekmachines zoals Google zijn als het ware de internetversie van een telefoongids. Ze hebben een database met informatie, en ze stellen je in staat om te zoeken naar sites en termen op naam. Hoe meer zoekmachine algoritmes jouw site nalopen en hoe meer relevante pagina's je hebt, hoe zichtbaarder jouw site zal worden in de zoekresultaten.

Het is daarom dus belangrijk om te onthouden dat zoekmachines worden aangestuurd door algoritmes die oordelen over welke sites en pagina's hoger in de lijst moeten komen. Je kan niet zelf beslissen welke van jouw pagina's als eerste in de zoekresultaten terechtkomen; dat doen de algoritmes achter de schermen. Daarom lees je in dit artikel hoe je inspeelt op deze algoritmes, om zo beter zichtbaar te worden in Google en dergelijke zoekmachines.

Wat is SEO?

First things first, SEO staat voor Search Engine Optimisation. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar wat betekent het eigenlijk? Het draait allemaal om het optimaliseren van jouw website om zo hoger te plaatsen in de zoekresultaten wanneer mensen online zoeken naar jouw product of dienst. En we weten allemaal wat dat betekent: meer verkeer naar jouw site en dus meer omzet!

Denk maar eens aan wat er gebeurt als jij iets online wilt vinden. Je typt de desbetreffende zoekopdracht in een zoekmachine zoals Google en wanneer de resultaten tevoorschijn komen, waar gaat je aandacht dan naar toe? Als je zoals de meeste mensen bent, ben je waarschijnlijk gefocust op de eerste resultaten, omdat zoekmachines de sites die het meest relevant zijn voor jouw zoekopdracht als eerste laten zien. Dus als je jouw website daar kan laten verschijnen, zal deze meer bezoekers krijgen.

Maar hoe doe je dat? Zoekmachines gebruiken complexe algoritmes om te bepalen hoe zichtbaar elke site op het internet hoort te zijn. Deze algoritmes kijken naar een aantal factoren met betrekking tot kwaliteit, relevantie en bruikbaarheid. Bijvoorbeeld, hoe vaak een woord voorkomt op een pagina zal invloed hebben op de relevantie voor die term (dit wordt keyword density genoemd). Daarnaast wordt de laadsnelheid van een pagina ook gebruikt als een maatstaf voor kwaliteit - pagina's die snel laden genieten de voorkeur van gebruikers en zoekmachines.

Als ik SEO zou moeten opsplitsen in een overzichtelijk lijstje dan zou dit onderverdeeld worden in drie hoofdcategorieën: inhoud, links en technische SEO:

  • Inhoud: Inhoud is het belangrijkste onderdeel van SEO. Je moet ervoor zorgen dat je relevante inhoud van hoge kwaliteit op jouw site hebt (zoals blogposts), die goed is geoptimaliseerd voor jouw niche

  • Links: Links zijn het op één na belangrijkste bij SEO. Google is tenslotte een populariteitswedstrijd, dus je moet zorgen dat andere sites een link naar de jouwe plaatsen. Het hoeven geen gerelateerde sites te zijn, want Google telt links van niet-gerelateerde sites niet meer zo zwaar als vroeger

  • Technische SEO: Het laatste deel van SEO is technische SEO, die rekening houdt met wat er gebeurt met de code op jouw site en hoe gemakkelijk het is voor zoekmachines om jouw site te goed na te lopen

Waarom is SEO belangrijk?

SEO is een langetermijnstrategie die geen betaling vereist (in tegenstelling tot advertenties). Terwijl sommige campagnes onmiddellijke resultaten kunnen opleveren, vereist SEO geduld en consistentie op de lange termijn (denk aan 6 tot 12 maanden). Na verloop van tijd zie je een toename in webverkeer en naamsbekendheid, en dat geheel gratis met een solide SEO-strategie (dus in tegenstelling tot betaalde zoekadvertenties).

Ook kan SEO helpen bij het verbeteren van jouw conversiepercentage. Wanneer je hoog scoort in de Google zoekresultaten en mensen klikken door naar jouw website, zijn ze specifiek op zoek naar wat je aanbiedt - wat de kans op het omzetten van die bezoeker in een klant verhoogt. In conclusie zijn de volgende voordelen een gevolg van een goede SEO-strategie:

  • SEO verhoogt organisch verkeer naar jouw website

  • SEO kan jouw omzet verhogen

  • SEO verbetert de gebruikerservaring op jouw site

  • SEO geeft je waardevolle klantinzichten

  • SEO is kosteneffectief op de lange termijn

  • SEO helpt lokale bedrijven gevonden te worden door lokale klanten

Is SEO moeilijk?

SEO is relatief eenvoudig, alleen vergt het vooral veel tijd, en dat hebben niet alle ondernemers beschikbaar. Daarom kan je eventueel een SEO-specialist inhuren om jouw zaken op orde te stellen. Toch kan je overwegen om zelf je website te optimaliseren voor SEO. Dit is vooral aan te raden als je een kleinschalige site beheert.

Als je een grote website hebt, is het moeilijker om alle pagina's bij te houden en ervoor te zorgen dat ze allemaal goed geoptimaliseerd zijn. Ook als jouw website is gebouwd op een CMS (Wordpress bijvoorbeeld) of gemaakt is door een ontwikkelaar die geen rekening heeft gehouden met SEO, kan het moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat alle technische aspecten van SEO in orde zijn. Ervoor zorgen dat jouw website een solide informatie-architectuur heeft is ook niet gemakkelijk, vooral wanneer je te maken hebt met duizenden producten of honderden blogberichten en landingspagina’s. Het inhuren van een SEO-specialist is zinvol als je daar het budget voor hebt. Maar voordat je dat doet, moet je wel weten wat je van hem of haar wilt - en wat je kan verwachten.

Hoe optimaliseer je jouw site voor SEO?

SEO is de kunst van het optimaliseren van jouw website rond de zoekwoorden waarvoor je wilt ranken. Met andere woorden, het gaat erom dat jouw site op de eerste pagina van de Google-resultaten verschijnt wanneer iemand op een bepaald trefwoord of een bepaalde woordgroep zoekt die te maken heeft met jouw product of dienst.

Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat je een kleine startup bent die biologische schoonheidsproducten verkoopt. Jouw belangrijkste doelgroep zijn dan hoogstwaarschijnlijk vrouwen tussen 25 en 45 jaar die op zoek zijn naar veilige, natuurlijke alternatieven voor de agressieve chemicaliën die ze in de meeste conventionele huidverzorgingsproducten vinden. In dat geval wil je natuurlijk goed scoren in de zoekresultaten van Google op trefwoorden als "biologische schoonheidsproducten" of "biologische huidverzorgingsproducten".

Verder spreekt het voor zich dat je website goed ontworpen en ingedeeld moet zijn als je wilt dat klanten hem vinden. Maar zelfs dan kan je niet zomaar verwachten dat mensen bij je aankloppen. Niet tenzij je veel geld wilt uitgeven aan betaalde advertenties, wat voor de meeste startups niet echt een optie is. Het goede nieuws is dat er veel eenvoudige technieken zijn die je kunnen helpen jouw SEO te verbeteren en het verkeer te genereren dat je nodig hebt om jouw bedrijf te laten groeien. Hieronder een lijstje met de meest eenvoudige tips:

  • Begin met het identificeren van de zoekwoorden (keywords) waar jouw doelgroep naar zoekt. Gebruik hiervoor tools zoals Google Keyword Planner, Moz Keyword Explorer of SEMrush

  • De pagina titel is een van de belangrijkste aspecten van on-site SEO. Zorg dus dat jouw zoekwoorden hierin vermeld staan

  • Neem jouw belangrijkste zoekwoord op in de eerste paragraaf tekst op jouw pagina

  • Vergeet de 'meta description tag' niet. Dit is de beschrijving die mensen zien als ze jouw website tussen de zoekresultaten zien staan

  • Gebruik zoekwoorden in de URLs voor jouw pagina's

  • Houd je URL's kort en simpel, en gebruik alleen relevante woorden (geen lidwoorden)

  • Gebruik header tags om lange blokken tekst op te splitsen in beter leesbare secties, en benadruk belangrijke punten

  • Last but not least, optimaliseer voor lokale zoekopdrachten

Vanwaar die laatste tip? Nou, de meeste zoekopdrachten zijn gelokaliseerd (mensen voegen hun woonplaats of postcode toe aan de zoekopdracht), dus als je een lokaal bedrijf runt is het belangrijk dat jouw site wordt weergegeven in deze gelokaliseerde zoekopdrachten. Lokaliseer door jouw adres en telefoonnummer toe te voegen aan elke pagina van jouw website en zorg ervoor dat deze gegevens consistent zijn in alle online vermeldingen (inclusief Google My Business).

SEO voor Wordpress

WordPress, het meest populaire content management systeem, wordt veel gebruikt door zowel kleine bedrijven als grote ondernemingen. Zijn flexibiliteit en gebruiksgemak maken het een uitstekende keuze voor allerlei soorten websites. Als je meer website verkeer wilt krijgen en jouw verkoop wilt verhogen, moet je jouw WordPress website optimaliseren voor zoekmachines.

Er is geen twijfel over mogelijk dat het toevoegen van WordPress SEO aan jouw website cruciaal is voor het verhogen van de positie van jouw site in zoekmachines, en dus voor het verhogen van het verkeer dat jouw site ontvangt. Helaas zijn veel van de berichten die je kan vinden over dit onderwerp ofwel onvolledig of verouderd, waardoor het veel moeilijker is om te ontcijferen wat werkt en wat niet werkt. Dus, hoe kom je erachter wat werkt? Of beter nog: Hoe optimaliseer je jouw WordPress website voor SEO zodat je meer verkeer van Google en andere zoekmachines krijgt?

Er zijn vele manieren om jouw WordPress website te optimaliseren voor SEO. De meest populaire manier is echter nog altijd het installeren van een SEO plugin zoals Yoast SEO. Hier zijn enkele van de dingen die je kan doen met de gratis versie van de Yoast SEO plugin:

  • Sitemaps maken zodat jouw site beter kan worden nagelopen door zoekmachines

  • Stel canonieke URL's in om gedupliceerde content problemen te voorkomen. Dit is vooral nodig wanneer er meerdere talen beschikbaar zijn voor jouw website

  • Voeg broodkruimel navigatie (breadcrumb navigation) toe zodat bezoekers makkelijker kunnen navigeren

  • Bepaal welke pagina's Google toont in de zoekresultaten en hoe deze pagina's worden beschreven en weergegeven

  • Genereer social media previews voor Facebook, Twitter en andere platforms zodat jouw berichten correct worden weergegeven op sociale netwerken

In conclusie

Ik heb geprobeerd om je een paar tips te geven over wat je kan doen om jouw website of blog te optimaliseren wat betreft SEO, maar uiteindelijk moet je bereid zijn om er wat werk in te steken als je een kans wilt maken om in de buurt van de top van de zoekresultaten te komen.

Het belangrijkste is om te blijven experimenteren - misluk, leer van je fouten, en probeer nieuwe strategieën als nieuwe kansen zich voordoen. Veel succes met het optimaliseren van jouw eigen website! En mocht je er niet uitkomen, aarzel dan niet om mij te contacteren.

Door Sjors van Hertrooij

Wij kunnen je helpen je doelen te bereiken